Svart Te

Den vanligaste tesorten i västvärlden är fortfarande svart te. Efter skörden låter man teet oxidera, eller fermentera som det också kallas. Det ger den färdiga drycken en mörkare färg och kraftigare smak än grönt te. Svart te förlorar mycket av sitt näringsvärde i och med oxideringen.

Tillverkningen av svart te sker i fyra steg. Tebladen torkas, rullas, oxideras och hettas upp. I den processen förlorar tebladet nästan all sin fukt och det svarta teet får sin speciella smak. Du bereder svart te 2-3 minuter i kokande vatten.

Svart te kommer från tebusken Camellia Sinensis. Och det svarta te som vi dricker i Sverige är oftast från Indien, Kina och Sri Lanka.  Två välkända indiska svarta teer är Darjeeling och Assam. Darjeeling har en lätt och finstämd smak, medans Assam är kraftigare och mer smakrik.

Annonser

4 thoughts on “Svart Te

  1. Ping: Tefakta beskriver olika tesorter på ett enkelt sätt | tefakta

  2. Ping: Tefakta beskriver olika tesorter på ett enkelt sätt | TEFAKTA

  3. Ping: Earl Grey Te– En klassisk tesort | TEFAKTA

  4. Ping: Vad är Rött Te? | TEFAKTA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s