Darjeeling First Flush

Indien är känt för sina fina svarta teer. Inte minst dom som kommer från Darjeeling. Och mest känd är den första skörden som kallas för Darjeeling First Flush.

 

Första skörden av treDarjeeling First Flush

Den första skörden från Darjeeling är en högtidsstund för många teälskare. Någon gång i mitten på mars skördas de första bladen, och First Flush-perioden varar någon månad. Alla bladen handplockas. Efter torkning och annan bearbetning så auktioneras teet ut och distribueras runt till exklusiva tebutiker i hela världen, tex. Harrods, NK och Fortnum & Mason.

Darjeeling First Flush Invoice 1

Den allra första batchen som plockas (invoice 1) kallas ofta för flyg-te, och den betingar ett mycket högre pris för köparen än för dem som kan tänka sig att vänta ytterligare ett par veckor på sitt First Flush. Så här ser det ut varje år. Många teälskare sätter stort värde i att få ta del av första dagens eller första veckans skörd i Darjeeling. Men faktum är att teet ofta får en mognare och rundare karaktär ett par veckor in i skördeperioden, men smaken är som sagt olika.

Teernas champagne

Det är vanligt att Darjeeling First Flush kallas för teernas champagne. Och det är förståeligt, för ett First Flush särskiljer sig från nästan alla andra tesorter. Den ljusa vackra färgen, den komplexa aromatiska smaken och den underbara doften gör att ett First Flush är värd varje krona. Har du ingen bra tebutik i närheten kan du köpa Darjeeling-te på nätet. Googla ”köpa Darjeeling te” så hittar du inköpsställen.

Teplantage i Darjeeling

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s