Pai Mu Tan (White Peony) är ett välkänt vitt te

Pai Mu Tan är ett välkänt vitt te från den kinesiska Fujian provinsen. Andra vanliga namn som används för den här vita tesorten är White Peony och Bai Mu Dan.

Pai Mu Tan plockas under våren, precis efter att tebladen har slagit ut. Och det är endast toppskottet och de två närmsta tebladen som plockas och används. Övriga äldre teblad lämnas kvar på tebusken.

Soltorkning ger Pai Mu Tan en lätt oxidation

Som du kanske vet behandlas kinesiskt grönt te i ugnar för att stoppa oxidationen. Men vitt te får i stället torka i solen under en till tre dagar. Det ger Pai MuTan en lätt oxidation.

Jämfört med grönt te är smaken av Pai Mu Tan mildare och mindre gräsig. Som andra vita tesorter är det också sötare i smaken. Men jämfört med Cui Min, och annat vitt te som innehåller mer toppskott, är Pai Mu Tan kraftigare i smaken.

Vitt te är den nyttigaste tesorten

Eftersom Pai Mu Tan och annat vitt te består av endast unga teblad innehåller det mer antioxidanter och vitaminer än andra tesorter. Det kan innehålla upp till tre gånger så mycket näringsämnen som grönt te. Så är du ute efter den nyttigaste tesorten så är det Pai Mu Tan och annat vitt te du ska köpa.

Vitt Te - White Pai Mu Tan- White Peony - Bai Mu Dan

White Pai Mu Tan - Vitt Te - kallas också för White Peony

Beredning av Pai Mu Tan

När du bereder Pai Mu Tan ska vattentemperaturen vara 70 till 80 grader. Och det ska dra 3 till 5 minuter. Personligen så tycker jag att 70 grader i 5 minuter ger det godaste teet.

Viktigt är att använda tekanna eller en stor tesil, åtminstone 6 cm i diameter. Precis som annat vitt te tar Pai Mu Tan mycket plats. Och för att tebladen ska utvecklas ordentligt behöver de utrymme.

Ska du köpa det här teet i Sverige är det Pai Mu Tan eller White Peony du ska fråga efter. I många andra länder används Bai Mu Dan och White Peony.

Annonser

5 thoughts on “Pai Mu Tan (White Peony) är ett välkänt vitt te

  1. Ping: Vitt te | Köpa Te online

  2. Ping: Vitt Te – Pai Mu Tan | E-tea tehandels blogg

  3. Ping: Nyttigare med vitt te. | Teblogg.se

  4. Ping: Vad är vitt te? | TEFAKTA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s