Lapsang Souchong – en rökig tesort

Lapsang SouchongLapsang Souchong är en tesort som är känd för sin rökiga smak. Tjära, lägereld och piptobak är några liknelser som brukar användas. Lapsang Souchong är ett svart te som har sitt ursprung från Wuyi-regionen i den Kinesiska Fujianprovinsen.

Lapsang Souchong bearbetas i speciella rökhus

Den rökiga smaken kommer från tall. Eller rättare sagt röken från tallvirke. Lapsang Souchong röks när de färska tebladen håller på att vissna. Sedan röks det igen när tebladen rullas och oxideras.

Den här processen sker i speciella rökhus med flera våningar. I botten brinner furuveden och avger rök. Och genom väl avvägda hål letar sig röken uppåt till de olika våningarna. Där ligger teet utspritt och tar smak.

Du bereder Lapsang Souchong i kokande vatten. Låt det dra i cirka tre minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s