Gunpowder Grönt Te

Gunpowder är ett kinesiskt grönt te där tebladen har rullats ihop till små kulor. Tesorten sägs ha fått sitt namn efter liknelsen med svartkrut, men hur likt krut det egentligen är låter jag vara osagt.

Gunpowder Grönt TeMen det finns en tanke med formen på gunpowder. Genom att det rullas ihop skyddas tebladen från att gå sönder. Och aromen kapslas in och träder fram först när du brygger ditt gröna te. Smaken av gunpowder te är kraftig och nästan lite syrlig.

Att rulla teet i små kulor är inte unikt för gunpowder. Det görs också med jasmine pearls och vissa oolongsorter, till exempel Dong Ding Oolong.

Kvaliteten på gunpowder te mäts i storlek och glans

Det finns olika sätt att bedöma ett gunpowder te. Mindre storlek på kulorna betyder oftast att teet är bättre. Tebladen har rullats hårdare med mer omsorg. Och ytan på tekulorna ska gärna vara lite glansig. Då är det gröna teet färskt.

I Kina kallas gunpowder te för pärlte

Ursprungligen kommer gunpowder te från Zhejiangprovinsen i Kina. Där har det tillverkats i över tusen år. Men idag är det också vanligt i Taiwan. I Kina kallas tesorten inte för gunpowder, utan där heter det pärlte.

Brygg gunpowder te flera gånger

Du brygger gunpowder te i 80-gradigt vatten. Låt det dra i 1-3 minuter.

Du kan brygga gunpowder flera gånger. Och tycker du att smaken är för stark kan du hälla ut den första brygden, för den andra är lite mildare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s